1. Wat heb ik...
Om te weten wat je zou kunnen doen, is de huidige situatie van je verwarmingsinstallatie en je elektrische installatie wel van belang.
Als je helemaal van het gas af gaat, kun je niet dus ook meer op gas koken. Voor sommigen mensen is het kunnen koken op gas heel belangrijk.
Maar als de verwarming nu op gas gebeurt - doorgaans met een CV (combi) ketel - en je wilt naar iets anders, dan is het belangrijk om te kijken hoe de installaties van de woning nu geregeld zijn.
a. Bepaal wat je huidige verwarming is.
Is dat een combi CV (combi staat hier voor verwarmen en tevens warm water), beoordeel dan waar die staat en hoeveel ruimte er rond de CV beschikbaar is.
Overigens: de meeste huizen hebben een combi-ketel en daar richten wij ons in deze website dan ook op. Vervolgens is het van belang of en zo ja waar je vloerverwarming hebt. We leggen uit wat in die gevallen de verschillende keuzes kunnen zijn. Er zijn veel woningen die dit hebben, maar er zijn er ook veel die overal CV-radiatoren hebben.
b. Welke elektrische installatie heb je.
Als je elektrisch gaat verwarmen - en ook het warme water via elektriciteit aangemaakt moet worden, vraagt dat iets van je installatie.
Veel van de huizen van rond 2000 hebben een 1 x 35 of 3 x 25 A hoofdzekering. Van dit laatste hiernaast een afbeelding.
Heb je maar één schakelaar, dan is het zeer waarschijnlijk, dat je 1 x 35A of 1 x 40A als hoofdzekering hebt. Als je elektrisch wilt gaan verwarmen inclusief warm water, dan is 3 x 25A beschikbaar hebben echt een must. Dit ook omdat zwaardere elektrische verbruikers (zoals elektrische kookplaten en elektrische Cv-ketels) gebruik maken van de zgn. 3 fasen aansluiting.
Het verzwaren van je aansluiting kun je regelen via mijnaansluiting.nl. Het kost ongeveer 400 euro. Deze verzwaring heeft geen invloed op je vastrechttarief*.
*Het vastrecht betreft de vaste kosten voor de aansluiting op het elektriciteits- en/of of gasnet, en staat los van de hoeveelheid stroom of kubieke meters gas dat je afneemt.