En ja, we moeten het er toch over hebben. De EV. De elektrische auto.
Stroomkosten
Na de prijspieken voor gas en elektriciteit, zijn de prijzen voor stroom inmiddels (febr 2024) weer wat normaler. Dit is van belang, want als de energie prijzen erg hoog zijn, is een veel gehoord argument te wachten met switchen naar elektrisch, omdat de energiekosten bij ICE of EV dan min of meer gelijk zijn. Als dan de aanschaf van een EV ook nog eens een stuk hoger ligt, dan ontstaat er een patstelling.
Imago
Bedrijven willen graag een groen imago en zij hebben een BTW voordeel - indien van toepassing - over de aanschaf en gebruikslasten. Als de leaseprijzen inclusief brandstof duidelijk hoger liggen dan bij elektrisch, is de keuze een stuk makkelijker.
Beschikbaarheid betaalbare EV's
Inmiddels hebben steeds meer EV's een bruikbare range van 300 km of meer.
In de winter is die range dan wel een stuk lager, maar nog steeds voldoende voor veel Nederlanders, vooral zij die thuis kunnen laden. Maar ook omdat in NL het openbaar (snel)laden breed beschikbaar is, onder meer omdat Tesla haar (super)chargers beschikbaar heeft gemaakt ook voor niet-Tesla's.
Er komen nu veel ex-lease EV's beschikbaar uit 2019 en 2020 , het jaar dat er vele exemplaren op de markt kwamen met een serieus bereik.
Prijzen voor gebruikt liggen een stuk lager dan een paar jaar geleden.
Inmiddels hebben wij nu ook een betaalbare occasion gevonden uit 2020, met subsidie.
Bereik 450 km, in de winter 350 km.
Prijs 26K na aftrek subsidie. 30K kms gereden. Nog twee jaar fabrieksgarantie.
Dat is niet veel duurder dan een vergelijkbare benzine variant.
Thuisladen: en laadpalen
Er is veel te doen over de laadpalen. Deze zijn dikwijls schreeuwend duur.
Ze moeten geïnstalleerd worden en je wordt verteld dat je toch vooral die toekomst gerichte systemen moet kopen, die helemaal automatisch te werk kunnen gaan. Ze kunnen je zonnestroom verwerken, rekening houden met prijsschommelingen (dynamisch contract) en wat al niet.
Allemaal leuk als je autogebruik heel voorspelbaar zou zijn en de techniek (lees: software) feilloos werkt. Wij willen gewoon steeds dat de auto redelijk tot goed geladen is. Dat is geruststellend.
In de zomer, als de zonnepanelen floreren, dan kun je die stroom overdag mooi naar je auto laten lopen. Dan werk je mee aan de vermindering van de stroomnetcongestie en je hebt het idee dat je zo ongeveer gratis rijdt. Het idee, want hoe dan ook, er wordt stroom gebruikt en dat kost geld.
Openbare laadpalen en snelladen
Er komen steeds meer openbare laadpalen. De prijzen per laadpaal kunnen flink verschillen. Via de aanbieders kun je lezen wat het tarief van een bepaalde laadpaal is. De prijzen per kW lopen doorgaans uiteen van ruim 30 cent tot rond 60 ct. Ga ook op het internet kijken welke aanbieder bij jou zou passen. De ANWB heeft bijvoorbeeld een universele laadpas die op bijna alle laadpalen werkt. Ze rekenen dan weer wel 34 ct per laadcessie. Voordeel: je hebt maar 1 zo'n pasje of tag/druppel nodig.
Niet zelf een laadbox hoeven aan te schaffen en te laten installeren, scheelt behoorlijk geld en het duurt best een tijd voordat je dit betaald hebt aan openbare laadpalen.
Snelladen lijkt makkelijk, maar is doorgaans wel duurder. Doordat de EV's steeds grotere bereiken krijgen en er steeds meer laadpalen en snellaad stations komen, zouden de prijzen daar op den duur moeten dalen. De prijzen zijn ook hier sterk verschillend en kunnen oplopen tot een euro per kW. Er zijn er echter ook, die rond de 50 ct liggen.
Kosten elektrisch rijden
De aanschaf van een EV ligt nog steeds hoger dan een ICE. Maar doorgaans zijn EV's stevig(er) gemotoriseerd en hebben ze een goed uitrustingsniveau.
Tot en met 2024 geen wegenbelasting. In 2025 het kwarttarief. Daarna, zo is de stand van zaken nu, geldt het tarief voor benzine auto's.
Bij de huidige energietarieven zijn de stroomkosten minder dan de helft van de benzinekosten.
Het onderhoud is lager door veel minder bewegende delen en nauwelijks remslijtages. Voor een aantal mensen geldt dat ze wel vaker banden moeten wisselen....
Belangrijk is echter ook: wat na 3-5-10 jaar.
Daarom zou mijn suggestie zijn goed de reviews en prijzen van al langer lopende EV's te volgen en als je die dan koopt, deze aanschaft voor de langere termijn. De huidige markt wordt beïnvloedt doordat er veel relatief goedkope(re) EV's uit Azië deze kant op komen. Die concurreren dan met hier al langer bestaande modellen en fabrikanten.
Doe je private lease, dan heb je geen zorgen over de restwaarde. Die zorg ligt bij de lease-mij.
We gaan hier niet in op de vraag wat beter is: kopen of leasen.
Bij de aanschaf en het gebruik van een auto, spelen doorgaans meerdere argumenten een rol.