Voor welk (gasloos) verwarmingssysteem ga je kiezen?

Wat je nodig hebt is afhankelijk van:

  1. De wijze van verwarming nu:
    a. alleen radiatoren;
    b. vloerverwarming + radiatoren;
    c. elektrische vloerverwarming + radiatoren.
  2. Welke warmwatervoorziening is er nu? (combi-ketel, indirecte of directe boiler)
  3. Het gewenste comfortniveau v.w.b. warmte en warm water
  4. De ligging van de woning (zon instraling)
    Glasoppervlak: hoeveel en in welke richting
  1. Inzicht in het jaarlijks gemiddeld gas- en elektraverbruik
  2. Uitgevoerde verbeteringen m.b.t. isolatie en efficiency
  3. Aanwezige meet en regeltechniek, besturing van verwarming en warm water.

 

Ad 1: Wijze van verwarmen.
Het maakt veel uit, of er sprake is van a, b of c. Of misschien nog iets anders.
We lopen het even langs:

a. Alleen radiatoren. Ik begin hiermee, omdat ik vermoed dat de meesten dit hebben, misschien aangevuld met elektrische vloerverwarming in de douche.

Optie 1:
Als je alleen radiatoren hebt, je dit prettig vindt en daar mee door wilt gaan, dan kan dat.
Je hebt dan ter vervanging van je huidige gas (combi) CV-ketel een e-CV-ketel en een elektrische boiler (warm water) nodig.

Op basis van je behoefte kun je ook alleen op de b.g.g. de radiatoren gebruiken en voor de slaapkamers en de douche elektrische verwarming gebruiken.
Je kunt dan de CV radiatoren op de 1e en evt 2e verdieping verwijderen en op die plaats een elektrisch element naar keuze plaatsen.

Deze optie is zeker het overwegen waard, als je vooral veel in de woonkamer bent en weinig in de slaapkamers. Uitganspunt is, dat indien de installatie veel in bedrijf is, het aanwezige radiatoren systeem prima gebruikt kan worden. Als de (slaap)kamers vaak wisselen van temperatuur, is het plaatsen van een elektrische kachel in die kamer(s) waarschijnlijk efficiënter.

Optie 2:
Als je niet veel thuis bent, niet veel in de woonkamer bent, of juist veel in de slaap/werkkamers bent en/of je vindt het handig om de verwarming intelligent te regelen (via je smartphone), dan kun je ook je CV-ketel en alle radiatoren in huis weg doen en vervangen door infraroodpanelen i.c.m. evt. elektrische convectorkachels. Die laatste verwarmen ook de lucht, evt geholpen door een ingebouwde ventilator die de verspreiding van de warmte bespoedigd.
Hiernaast leg ik uit, hoeveel vermogen je per kamer nodig hebt.

b. Vloerverwarming + radiatoren
Optie 3:
Als je vloerverwarming (alleen op de b.g.g. of ook elders in het huis) op water hebt, die dus verwarmd wordt via je CV ketel, dan ligt het over het algemeen voor de hand dat je daarmee doorgaat. Het is echter niet verplicht. Als je bijvoorbeeld laminaat of een pvc vloer zou willen, dan adviseer ik om deze vloeren goed extra te isoleren met dikke felt platen als ondervloer voor het laminaat, hout of pvc en de vloerverwarming te laten voor wat het is.Dan kun je hier nu verder gaan met punt a. Alleen radiatoren.

Als je de vloerverwarming (op alleen de b.g.g. of ook elders in het huis) op water basis wilt blijven gebruiken, dan heb je dus een e-CV nodig. Vanwege de ruimte en reeds aanwezige aan- en afvoerleidingen, ga ik ervan uit dat de e-CV het makkelijkst in de plaats van de gas combi-CV geplaatst kan worden, geflankeerd door een elektrische boiler. Dat laatste is een apart hoofdstuk.

Vervolgens kun je dus weer verder kijken bij punt 'a. Alleen radiatoren', hoe je verder zou willen.

  1. Elektrische vloerverwarming op de b.g.g., of ook elders in het huis.
    Als er overal elektrische vloerverwarming ligt, dan zal de elektrische installatie mogelijk al verzwaard zijn en zal er ook al jaren sprake zijn van een forse energierekening, met name als die niet gedempt wordt door zonnepanelen. Ook hier kun je kiezen: de elektrische verwarming laten zitten en ook de radiatoren indien aanwezig blijven gebruiken.
    Dan kun je ook verder gaan bij punt a.


Ad 2:     Hoe komen we aan warm water
Hier zijn ook weer verschillende mogelijkheden voor. Ik heb gekozen voor een laag vermogen elektrische boiler. Waarom:
- lage belasting van de elektrische installatie (1200 Watt)
- warm water bereiding gescheiden van e-CV apparaat
- e-CV is niet zo vermogend als een gas CV. Dus verwarmen of warm water scheiden betekent dat beide gewoon kunnen doorwerken
- directe boiler is qua aanschaf niet veel duurder dan een indirect gestookte boiler (via cv dus)

Ad 3: gewenste comfort
Het moet wel gezegd, dat indien er gekozen wordt voor een elektrische CV ketel, er van uit wordt gegaan dat ruimten regelmatig verwarmd blijven. Het steeds laten afkoelen en opwarmen duurt bij een e-CV wat langer en dan gaat ook het stroomverbruik fors omhoog. Ruimten die veel gebruikt worden en een bepaalde temperatuur nodig hebben, kunnen het best op een bepaalde constante gehouden worden.
Werk je met infrarood panelen, dan is dat anders. 

Hier kom je bij een belangrijk punt. Er wordt gezegd dat moderne CV ketels een zeer hoog rendement hebben, en dat is ook zo. Nagenoeg 100% van de energie wordt omgezet in warmte. Die warmte gaat echter niet meteen naar de te verwarmen ruimte(n), maar verwarmd eerst de nodige liters water. En als dan de thermostaat uitslaat, dan koelt het water weer af. Vervolgens vraagt de thermostaat even later weer warmte en kan de CV ketel weer van voren af aan beginnen. Ook gloeit een niet meer nodige warme radiator nog lang na, ook als u de ruimte voor langere tijd verlaat.

Het rendement van elektrische verwarming is eveneens nagenoeg 100%. En de warmte is er bijna meteen, en ook meteen weer weg. Dat scheelt dus. Deze vorm van verwarming is dus in zichzelf efficiënter, maar er wordt doorgaans niet gewerkt met energie-efficiency, maar vooral met prijs-efficiency.

Ga je dus met een elektrisch verwarmd CV systeem net zo om als een gas gestookt systeem, dan ga je dat wel merken in je portemonnee. Het aanbrengen van zonnepanelen ter demping van de kosten voor de elektrische energie kan voor sommige huizenbezitters betekenen, dat ze minder tot geen energiekosten meer hebben. Als je comfort wilt behouden, werk dan voor de berekening van het te verwachten elektra verbruik met de omrekenfactor van 9,8. Dan zit je aardig goed. Maar ik adviseer om te kijken of je met slimme regeling en opletten veel energie en dus geld kunt besparen. Met name slimme regelingen – sensoren – thermostaten, tijdklokken, wifi schakelaars etc.. Het helpt enorm.