Tips voor zuinig stoken:
- Wat je niet hoeft te verwarmen is het eerst verdiend.
Kijk welke ruimte je niet gebruikt, of die je niet zou hoeven te gebruiken, door slim combineren.
Kijk ook naar het openzetten of juist sluiten van deuren. Dicht als de zon weg is, open als de zon op het huis schijnt. Zo verdeel je de warmte over het huis. - Gebruik je radiatoren op de slaapkamers? voorzie deze van een thermostaatkraan.
Wordt het lager zetten vergeten? Schaf slimme regelaars aan. Zie het internet hiervoor. - Bij vloerverwarming: zet deze 's avonds maximaal een graadje lager.
- Is er de hele dag niemand thuis: zet de kachel 1-2 graden lager, maar niet uit.
- Een radiator in de douche aan laten is erg duur. Deze nemen veel energie en je bent daar doorgaans niet erg lang. Beter is kort elektrisch verwarmen met een straal element. Je ziet goed dat die aanstaat, maar mocht je het vergeten, er zijn tijd- en aanwezigheidsschakelaars.
- Gebruik de zonnewarmte op de ramen van de woning. Als je weet dat het de volgende morgen zonnig is, kun je ook 's morgens even wachten met opstoken. Vanaf februari ga je dat echt merken.
Zet dan de deuren van de kamers die in de zon liggen open, en houd gordijnen of vitrage zoveel mogelijk open. - Plaats slimme regelingen: aanwezigheid, temperatuur en tijd en combinaties daarvan. Dat kan vaak i.c.m. internet en wifi, maar daar moet je goed over nadenken. Als je verbinding hebt met het internet, heeft het internet ook verbinding met jou.
- Probeer eens een iets lagere temperatuur. Experimenteer met een graadje lager, trek warme sloffen en een trui aan, en dan kan er wellicht nog een graadje af.
Bedenk, dat elke graad warmer, steeds meer energie kost. - Warm water: kijk hoe warm het water in de CV ketel wordt gebracht. Dat is vaak 60 graden. Maar 55 graden kan ook, en dat scheelt weer behoorlijk in het gas. Heb je een boiler en douche je die nooit leeg, zet dan daar de temperatuur wat lager van. Ook dat scheelt weer.